Pages

Sebok ;p

"Aku sibuk, jangan ganggu aku!"
"Banyaknye keje nak buat..."


Hurm...Siapa yg sibuk? Saya? Anda?
Wah, bak kata Mudir (pengetua) sekolah sy dulu... Yg mana pegang jawatan kt skolah dlu asyik je ke hulu ke hilir, meeting sana meeting sini. Skip kelas... Schedule penuh. Kat sekolah tu, takda la yg lg busy dari dia, kalah PM...hehe ayat sopan dalam menyindir kan... Muka-muka yg slalu skip kls sbb pi meetg ni rasa mcm nk cabut kepala n sorok dalam poket baju...


Itu situasi yg pernah sy lalui dulu. Seronok... Sibuk hingga terpaksa curi waktu p&p utk buat meeting. Mana taknya, pagi sampai ptg kt skolah campur kls tambahan. Sy yg memang rajin belajar ni (perli diri sendiri) pegi pulak sambung kelas tuisyen luar. Malam2 tertentu ada pula tambahan mlm kt skolah, selang seli dgn tuisyen luar... Wah, dah macam robot. Balik rumah rehat sekejap, wktu petang akan digunakan utk settle urusan persatuan, mlm bru boleh fokus belajar... Itupun banyak kali tertido lepas balik kelas tuisyen, bangun pagi nangis2 marah diri sdri sebab tidur langsung tak tjaga...

Hah, Allah beri kita 24 jam sehari... Kenapa kita tak bekerja spnjg masa? Eh, boleh ke macam tu? Robot pun perlu masa utk charge energy kan, inikan pula manusia...
Hurm, bukankah Allah jadikan waktu siang utk hambaNya bekerja, sementara di malamNya utk istirehat, dan sebahagian malamnya utk beribadah kpdNya...
Cantik aturan Ilahi... Mana tidaknya, Dia yg menciptakan kita, Dia yg Maha mengetahui keperluan makhluk ciptaanNya kan...

Senyum, tanya senyap2... Tapi macamana kalau memang tanggungjawab melebihi masa yg ada? Ada tak istilah tidur 6 - 8 jam sehari? Mustahil kan...

Sibuk itu hikmah...
Sibuk menghalang kita dari melakukan perkara yg sia2...
Sibuk buat hidup kita lebih teratur...
Dan macam2 lagi...

Tak dinafikan, ada sesetengah individu yg sememangnya memiliki tgjawab yg sgt berat... Sgt banyak sehingga istilah sibuk telah sebati dalam hdupnya...

Oleh itu, jgn cepat melatah... Allah maha adil, Dia tidak zalim... Serahkan segalanya pd Allah... Cari keberkatan dlm setiap yg dilakukan, moga tugasan itu juga dihitung sebagai ibadah di sisi Allah...

Tak mengapalah kalau kurang rehat di dunia, moga di sana nanti kita akan perolehi rehat yang lebih nikmat...


Selamat menyibukkan diri dengan perkara kebaikan...Ada org selalu cakap sibuk, tp komen2 kt fb sentiasa update, habis status kwn2 dia komen... Ok, xpe mungkin hilangkan stress... Tp beralasan pula kalau diajak ke  surau solat berjemaah... Tak mengapa on9 24 jam, tapi berkira utk on9 dgn Allah... Tak kiralah macamana, tak semestinya pergi ke surau tu tndanya baik, tapi nilailah diri kita, sgt berkira dgn perkara kebaikan, tp sntiasa senang utk perkara yg langho... Hanya kita yg tahu macamana diri kita kan... Renungan bersama, buat diri ini jua...

No comments:

Followers~

~Pengunjung~

~Muslimah 24 hours~

~Muslimah 24 hours~

Popular Posts

Total Pageviews