Pages

~Semuanya Kerana Sayang~

"I buat semua ni utk you! Tp, sekali pun tak pernah you nak hargai I"...
"Hahah, ada I kesah? Ada I mintak merayu you buat semua ni utk I? Tak pernah kan?"
"You manusia paling jahat I penah jumpa. I benci you sampai bila2"






AWAS!  Dialog ini hanya permulaan, mungkin kaitannya hanya 1% shj dgn entry kali ini =p


***


Err, tergelak dan tergeli hati bila type dialog di atas... (Sila jgn muntah di sini ya!)
Ok, mungkin pernah dgr atau jumpa dialog yg mcm ni kt kaca tv kan.
Kenapa ya? Rasa mcm nak tampor je dua-dua manusia kt ats ni.Hurm...


Yg seorang sebab sanggup buat apa shja utk org yg disayangi. 
Ok, buat baik mmg dituntut.
Hatta kpd musuh sekalipun, macam pohon epal kn. 
Bila ada tangan nakal yg membaling batu ke arah pohonnya,
Lantas ia menggugurkan buah epal kepada si pembaling batu.
Bagus kan kalau kita pun boleh jd mcm tu.
Rasulullah pun, Baginda dibaling dgn najis...
Tp x pernah menyimpan dendam,
bahkan berbuat baik pd yg memusuhinya,
dengan itu dakwah Rasulullah berkembang...
Subhanallah... Mulia akhlakmu Nabi...
'Itu Nabi, aku manusia biasa. Wanita yg emosinya menang 9-10 dgn akal'...
Ya, sebab itu Nabi itu ikutan kita...
Kerana itu Allah jadikan Nabi juga dlm kalangan manusia,
seperti kita...
yg menunjukkan manusia seperti kita mampu mencontohi akhlak Baginda.
Kata nk bawa Islam, 
Nak teruskan tugas dakwah Nabi,
Tapi bab akhlak pun dah fail...
Malunya...
Jadi, cubalah...
Teruskan memberi tanpa mengharap balas,
Erti hidup pd memberi kan katanya...
Teruskan... Andai ianya baik buat semua...
Kata ikhlas???
Kalau ikhlas tak perlu mengungkit kan...
Kalau kita bagi 50 sen kasih syg kita pada manusia,
Jgn mengharap pada pulangannya,
Psst... Syg berpada-pada...
Lagi2 pada yg tidak selayaknya utk disayangi...
Sayang Allah syg hakiki...


Huh, yg manusia lg sorang ni lagi tak patut.
Ini dah tahap hati kering,
Mcm kacang lupakan kulit kot.
Belajarlah utk menghargai...
Ego sgt nak ucap 'thanks'.
Kita ni manusia yg terbentuk dari setitis air yg hina,
Setinggi mana pun kita terbang tinggalkan yg lain,
Kita tetap berasal dari tanah yg tempatnya kita pijak,
dan kelak kembali juga ke dalam tanah...
Tak perlu nk ego sgtlah.
Hargailah, kalau kita sebuah banglo mewah,
walau hnya sebutir pasir yg halus,
Ia tetap menyumbang dlm membentuk 'kita'...


Nota Izzah : Memberi tanpa menanti balas, menerima dengan penuh penghargaan...

No comments:

Followers~

~Pengunjung~

~Muslimah 24 hours~

~Muslimah 24 hours~

Popular Posts

Total Pageviews