Pages

Kerana ia realiti...

Dia cakap : Selalunya sy akan pejam mata bila Chef nak umumkan kumpulan mana yg menang...
                  Sebab takut untuk tahu keputusan. Tapi kali ni, sy dpt rasa yg kumpulan sy akan kalah, jadi sy tak tutup mata pun, sbb brsedia dgn keputusan kali ni...   

Tetttt..................
             
Assalamualaikum w.b.t...
Mcm penah dgr je ek dialog ni... Ce teka kat mana...
Adeh, tak payah main teka2 la, da dpt agak!
MasterChef la...
Kuat betul pengaruh tv Cik Izzah Ibtisam ni ye...

Inilah komen slh seorang pserta mster chef, bagaimana debaran yg dirasa saat Chef2 yg hensem semua itu nk umumkan kumpulan yg menang, dan kump mana yg akan melalui ujian penyingkiran... (Errr, ujian pantas rasa kalau x clap... well, sy mmg 'rajin ssangat' nak hafal semua ni... ;p )

Sy memang suka berfikir,
Lps dgr ayt ni saya terfikir sesuatu... Hurm, its all about reality. Satu perkara yg wlau pahit sekalipun, tetap perlu diterima...

Chef boleh je tanya, adakah anda bersedia utk mndengar kputusannya?
Ye, blh... Tp, boleh ke peserta jawab xnak tahu keputusan? Sampai tamat siaran? Err, mustahil kan... So, soalannya yg kita mmg tahu, it will only be one accepted answer!

Hurm, tutup mata seketika... Sbb tak nak tahu keputusan... Tp tiba masa, kita akan tetap buka mata kan... Dan itulah kputusan yg takkan mampu diubah. No turn back! Hey, its reality tv!

Tp berbeza, bila seseorang yg tlh bersedia utk hadapi kekalahan (sumthing bad dlm hdp, hurm...)...
Mcm 'dia' yg di ats, bersedia utk dgr sebarang keputusan. Bagus! Tenang untuk terima segalanya...

So, ada beza x? Bersedia dan tak bersedia?

Hurm, garu2 kepala... Tak ada beza ma... Permainan harus diteruskan. U lemah, u yg rugi... Kalah untuk kali kedua? Kalah pada ujian penyingkiran, dan keluar dr Master chef? (kalah sbb down, smgt runtuh berkecai...) huhuhu, menangis air mata berlagu pun (dgn iringan piano...) keputusan ttp takkan berubah... Tapi berbeza kalau kita da cuba sebaik mungkin, kita kalah bermaruah!

Tettttt......

Adeh, penat menaip...
Mcm tu jgk life kita kan, sentiasa penuh ngan wrna wrni...
Allah takkan tanya adakah kita bersedia, tp Dia memberi apa yg terbaik buat kita...
Kerana Dia Maha Mengetahui...
Sama ada terima atau tidak, we decide...
Tp akibatnya kita tanggung...
Bukankah di akhirnya kita ttp akan menerima?
Lmbt atau cepat, bergantung pd kekuatan jiwa utk menerimanya...

Sembedy says : 'Kita harus sentiasa bersedia untuk dilukai...'
Credit to sembedy...

Hurm, walau pahit sekalipun... Hidup tetap perlu diteruskan,
Bersedia untuk dilukai, wahh bkn senang tu...
Sy surrender! Er, ckp tak serupa tulis! (hahaha gelak simpati)...

Kita tak suka orang lukai kita, kita jgn lukai org mcm tu...
Kalau kita yg lukai org, cpt2 minta maaf. Dh tau salah lenkali jgn buat lg...
Ni Miss Mama slalu pesan...
Baik Ma...

Kata bapak-bapak cina :

 If you want happiness for an hour, take a nap,
 If you want happiness for a day, go fishing,
 If you want happiness for a year, inherit fortune,
 If you want happiness for a lifetime, help somebody.

Hurm... Terpulanglah, amik yg mana baik kan...

Kita ada Allah, kembali pd Dia yg menurunkan ujian...
Pencatur segala yg berlaku di muka bumi ini...
Mohon doa, agar hati ini sentiasa kuat menghadapi segalanya,
Agar tdk tersasar landasan,
Agar tdk selamanya kalah pada emosi...

Nota Izzah : Moga semua pembaca sentiasa tabah =)

No comments:

Followers~

~Pengunjung~

~Muslimah 24 hours~

~Muslimah 24 hours~

Popular Posts

Total Pageviews