Pages

Tak Ada Modal???

Assalamualaikum w.b.t...

Sy sedang bercuti... Cuti hujung tahun, cuti sekolah... Mcm bdk sekolah (dah memang tersurat, most of my life diluangkan di sekolah - sek rendah, habis sek menengang, sambung kt ipg yg situasinya pun kurang lebih mcm sekolah jgk, dh grad nnt i.Allah kerja pon kt skolah ~menarik bukan?)...

Hurm, nk gtau sal cuti je pun dah meleret-leret...
Macam ni sbnrnya, bila dah namanya cuti, jd sy skrg ada di kmpung halaman tercinta... di teratak usang bersama keluarga tersayang...

Sesekali (huhu yeke sesekali, rasanya berkali-kali jgkla...) menonton tv... dan kdg2 tv yg tonton sy... Sebab rncgn tv tak berjaya tambat hati saya...cewah...

Belek punya belek channel, kdg2 rasa meluat dgn rncgn dkt tv (astro)... Asyik ulang je cerita sama, hurm dah xda modal ka? Tp bgus jgk kn, tu blh mengelakkan mereka2 yg sdg bercuti mcm sy ni dri hanya melekat dpn tv... Ok, bnyk lg pkara berfaedah yg anda blh lakukan, instead of watching that box (erk, skrg org da pakai tv plasma la =)...

Pasal ulang rncgn, itu bukan main isu skrg ni ya. Sbnrnya sy agak terkilan dgn bberapa rncgn tv n iklan yg ada kt tv... Tak tahulah kalau anda2 pernah terperasan dgn satu iklan kt tv yg ada tersebut pasal 'kiamat pada tahun 2012, siapa sangka...jadi, bila masa nak...' (haa lebih kurang mcm ni lah kot aytnya... Adeh, sy mmg kuat ingatan kn utk hafal dialog2 mcm ni. tp maksudnya lbh kurang mcm tu lah ye)... Bila tgk iklan ni sy rasa nk tengok berkali kali, yea sbb iklan ni sgt menarik. Menarik cuping telinga sy utk dengar lagi skali, so that sy tak tersilap dgr... Rupanya mmg betulla apa yg sy fhm masa first tyme dgr... Hurm... (geleng2 kepala sambil mulut terkumat kamit kutuk iklan tu dpn adik2... Sy brpandangan, sgt tak senonoh bila sebut pasal kiamat, tp boleh fikir ttg kecantikan lagi... Fuhh, agaknya muka yang cantik, rambut hitam berkilat yg menawan tu blh bntu kita kan utk hadapi hari kiamat... Erm, apa nk jadi dgn dunia hari ni...

Tu mgkin salah satu iklan tv yg ckup 'menarik hati', tak termasuk lg iklan2 yg mempergunakan wanita. Mgkin nak tarik perhatian, hingga hrga diri entah melayang ke mana...

Itu iklan, ada pulak rancangan komedi dkt tv yg mempergunakan isu2 yg sy rasa agak sensitif. Nk tarik perhatian, tp dgn cara menggunakan modal2 yg menunjukkan anda ni 'kurang cerdik'... Tak boleh ke kalau buat lawak yg lbh ilmiah, tak da la kalau org non-Muslim tgk boleh timbulkan tanggapan yg negatif terhadap Islam... huhu... sy sungguh kesal... Bila buat lagu ttg kubur, hantu2 yang berkeliaran di sekitar kubur dan boleh dating2 janji nk dating kubur kau, kubur aku... Agaknya tak sedar ke kubur tu tmpat sementara sebelum mayat dibangkitkan semula pd hri kebangkitan...hurm... mcm buat lawak tak kenal tempat, bnyk lagi rasanya isu lain. Tak payahla buat lawak pasal alam yg kita sndiri tak tahu macamana keadaannya... Agaknya dia fikir kt kubur nnt pon blh smbung buat maksiat lagi ke! Sekali lagi sedih dan kesal...

Seingat saya, banyak lagi yg mempergunakan isu2 agama... Tak tercerita kat sini... Sedangkan Islam itu tinggi, bukan utk dijadikan bhn ketawa... Bukannya bahan tepuk sorak, di mana sensitiviti kita??? Kalau kita jahil agama, carilah org yg blh bntu keluarkan kita dari kejahilan... Tapi kalau kita yg mengaku beragama Islam, tp memperlekehkan agama, ini kategori apa ya???

Nota Izzah : Perlu ke buat lawak dgn cara takutkan non-Muslim... Kalau nak kahwin dgn prmpuan Islam, yg lelaki kna masuk Islam, kalau nk masuk Islam, kena po****, kena sunat... sakit tau... ~Allah... Itu jeke yg kau tahu pasal nak masuk Islam??? Beribu-ribu kali kesal... Kesimpulannya inilah lawak yg merendahkan nilai agama...

No comments:

Followers~

~Pengunjung~

~Muslimah 24 hours~

~Muslimah 24 hours~

Popular Posts

Total Pageviews